Jumaat, 28 Ogos 2009

NIKMATNYA ERTI ISTIRAHAT

Assalamualaikum wbt dan salam keamann buat semua saudara.
Alhamdulillah masih bernafas lagi

Syukur Alhamdulillah kerana diberi peluang dan ruang untuk menitip dalam tinta IT kali ini. Buat semua saudara yang masih sudi membaca tatapan ini agar sentiasa istiqamah dalam mengerjakan amalan yang difardhukan kepada kita. Ingatlah lima perkara sebelum jemputan yang tidak diduga lima perkara. Sihat sebelum sakit, lapang sebelum sempit, kaya sebelum miskin, muda sebelum tua dan hidup sebelum mati.
Semua lima perkara yang Allah kurniakan kepada kita tadi hanyalah pinjaman belaka. Tiada satupun yang milik kekal kecuali amalan yang baik , selagi diberi peluang untuk bernafas. Saya mengajak semua saudara untuk merenung sejenak nikmat istirahat ada kaitan dengan bulan yang penuh keberkatan ini.
Istirahatlah perut kita dari makan yang tiada penghujung kepuasannya. Ingat punca segala penyakit bermula dari perut. Maka dengan itu Allah berikan peluang kepada perut dan semua anggota panca indera untuk istirahat dari semua kesukaran dan kemungkaran yang kita lakukan tanpa disedari
Dikurnai mata untuk melihat pelbagai fenomina alam semesta, dikurniai "kuping" untuk menikmati kemerduan pelbagai bunyian, dikurniai nikmat lidah untuk menuturkan apa jua kalimah yang tidak terbatas waktu pengucapannya, dikurnai tangan untuk bekerja selagi mampu kudrat ditanggung. Seterusnya anggota-anggota lain yang Allah pinjam buat pelengkap sekujur tubuh di mana ditiupkan roh ke dalamnya. Bersyukurlah kita dengan kurniaan yang tidak mampu kita hitung seluas laut terbentang, saujana mata memandang langit yang tiada tiang dan banyak lagi kurniaan-Nya.
Oleh itu bulan Ramadhan yang mulia ini, diberikan peluang istirahat untuk semua itu agar kita menjadi Hamba Allah betakwa. Bersama-samalahlah kita lestarikan bumi yang amat fana ini dengan istirahat yang tidak terus melalaikan kita.
Harapan saya saudara semua fikir-fikirkanlah bersama bahawa perjalanan hidup ini kelak akan sampai ke tanda noktahnya. Ingat 3 peluang masa yang Allah berikan kepada kita, gunakan dan muhasabhlah diri selalu agar terus menjadi Insan yang soleh serta solehah.
Sekian, salam keamanan buat semua
Insani

1 ulasan:

  1. Salam Kemerdekaan dan Selamat Berpuasa...drpd anak murid Negeri Tok Guru..

    BalasPadam